Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΓΑΤΑΚΙΑ


Τα γατάκια, η Ανάπτυξή τους και οι Διατροφικές τους ανάγκες

Από τη γέννηση ως την ενηλικίωση υπάρχουν τέσσερα σημαντικά στάδια ανάπτυξης στη ζωή της γάτας όσον αφορά τις διατροφικές της απαιτήσεις:
Το νεογέννητο γατάκι- οι σημαντικές πρώτες ώρες της ζωής του
Το στάδιο του θηλασμού – από τη γέννηση μέχρι τις 4 εβδομάδες
Το στάδιο του απογαλακτισμού – από 4 έως τις 8 εβδομάδες
Το στάδιο της ανάπτυξης – από 8 εβδομάδες έως 12 μήνες

Η εκπλήρωση των αναγκών με την κατάλληλη διατροφή κατά τη διάρκεια των σημαντικών αυτών φάσεων, θα βοηθήσει τα γατάκια να μεγαλώσουν σωστά, σε γερές και δυνατές ενήλικες γάτες.

Το νεογέννητο γατάκι
Αμέσως μετά τη γέννηση η μητέρα παράγει έναν ειδικό τύπο γάλακτος το colostrum. Το Colostrum περιέχει αντισώματα και άλλα συστατικά άμυνας που βοηθούν στην προστασία του νεογέννητου από αρρώστιες. Αυτά τα συστατικά άμυνας μπορούν να απορροφηθούν μόνο μέσω του πεπτικού συστήματος μέσα στις πρώτες 24 ώρες της ζωής του, είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας το νεογέννητο γατάκι να αρχίσει τον θηλασμό το συντομότερο δυνατό αμέσως μετά τη γέννηση.

Το στάδιο του θηλασμού
Το γάλα της μητέρας μεταβάλλεται αργά από colostrum σε ώριμο γάλα μέσα στις πρώτες 24 με 72 ώρες. Μετά τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες ζωής τα γατάκια πρέπει να θηλάζουν τουλάχιστον 4 με 6 φορές ημερησίως. Στα υγιή γατάκια το μητρικό γάλα είναι επαρκές για την ανάπτυξή τους μέχρι την ηλικία των 4 εβδομάδων. Μετά από αυτό το διάστημα το μητρικό γάλα από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τις υψηλές ανάγκες για θερμίδες που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξη, έτσι πρέπει να ξεκινήσει η συμπληρωματική διατροφή.

Το στάδιο του απογαλακτισμού
Προκειμένου να ενισχυθεί η διατροφή του μητρικού γάλακτος και να ετοιμαστεί το γατάκι για τον απογαλακτισμό, πρέπει να ξεκινήσει διατροφή με ημι-ξηρή τροφή περίπου στις 3-4 εβδομάδες. Μην ταΐζετε γάλα αγελάδας ή κατσίκας καθώς μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Δώστε του ένα ποιοτικό, ολοκληρωμένο και ισορροπημένο γεύμα τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Εάν δίνετε ξηρή τροφή μπορεί να χρειαστεί να την βρέχετε λίγο στην αρχή και μετά τις 6 εβδομάδες να την δίνετε απολύτως στεγνή. Τα περισσότερα γατάκια απογαλακτίζονται εντελώς στις 6-8 εβδομάδες.

Το στάδιο της ανάπτυξης
Μετά το στάδιο του απογαλακτισμού τα γατάκια μπαίνουν στη φάση της ραγδαίας ανάπτυξης, που διαρκεί περίπου μέχρι τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους. Κατά τη διάρκεια αυτή χρειάζονται μια ισορροπημένη δίαιτα που θα τους δώσει την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να συνεχίσουν αυτή τη ραγδαία ανάπτυξη. Τα γατάκια έχουν περισσότερο από το διπλάσιο των διατροφικών αναγκών μιας ενήλικης γάτας αναλογικά με το βάρος τους. Αλλά το μικρό τους στόμα, δόντια και στομάχι περιορίζουν την ποσότητα φαγητού που μπορούν να φάνε και να χωνέψουν ανά γεύμα. Τα γατάκια σ αυτή την ηλικία πρέπει να τρώνε τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα.
Επειδή κάθε μπουκιά πρέπει να περιέχει ενέργεια, τα γατάκια χρειάζονται μια δίαιτα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την ανάπτυξή τους. Η καλύτερη επιλογή είναι διατροφή βασισμένη στο κρέας που να είναι ιδιαίτερα εύπεπτη, θρεπτική και καλύπτει τις μοναδικές διατροφικές ανάγκες τους. Η τροφή Eukanuba Kitten συνδυάζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, δίνοντας σε κάθε γατάκι την καλύτερη δυνατή διατροφή στο κρίσιμο αυτό στάδιο της ανάπτυξης. Είναι επίσης απαραίτητο τα γατάκια να έχουν άφθονο φρέσκο νερό συνεχώς. Και οι τακτικές επισκέψεις στον Κτηνίατρο θα βοηθήσουν στο νά μείνει το γατάκι σας χαρούμενο και υγιές.

Το στάδιο της εφηβείας
Όταν τα γατάκια φτάσουν στο στάδιο της ενηλικίωσης οι διατροφικές τους ανάγκες αλλάζουν για μια ακόμα φορά. Ο ρυθμός ανάπτυξης αρχίζει να μειώνεται, η ενεργητικότητά τους το ίδιο και μπορούν να τρώνε λιγότερα και μεγαλύτερα γεύματα ημερησίως. Παρ όλο που αρχίζουν στη φάση αυτή να δείχνουν ενήλικες οι γάτες αυτές ακόμη αναπτύσσονται. Το στάδιο της εφηβίας είναι μια χρονική περίοδος που πολλοί ιδιοκτήτες μπαίνουν στον πειρασμό να αλλάξουν την τροφή για γατάκια με μια άλλη προκειμένου να δώσουν ποικιλία. Αντίθετα με τους ανθρώπους, που ζητούν ποικιλία στη διατροφή τους, οι γάτες προτιμούν μία συγκεκριμένη δίαιτα από υψηλής ποιότητας τροφή.

Διατροφικά σφάλματα
Το να ταϊζετε το γατάκι σας με σπιτικό – μαγειρεμένο φαγητό ή φαγητό για ενήλικες γάτες μπορεί να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές. Προσθέτοντας σε μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή επιπλέον βιταμίνες και μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Το να δώσετε σε ένα γατάκι «ανθρώπινο» φαγητό και απομεινάρια από το τραπέζι μπορεί να οδηγήσει σε κακή συμπεριφορά, όπως το να παρακαλάει ή να κλέβει τροφή από το τραπέζι. Επιπλέον, το συμπληρωματικό αυτό φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος. Τα γατάκια και οι γάτες είναι αυστηρά σαρκοφάγα ζώα και καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες μέσω του κρέατος. Για παράδειγμα χωρίς την απαραίτητη ποσότητα ταυρίνης (ένα απαραίτητο αμινοξύ που περιέχεται στο κρέας) οι γάτες μπορεί να αποκτήσουν προβλήματα όρασης, καρδιακές παθήσεις και προβλήματα αναπαραγωγής.

Αλλαγή από τροφή για γατάκια σε τροφή για ενήλικες γάτες
Όταν η γάτα φτάσει στην ηλικία των 12 μηνών, προτείνεται να αλλάξει σε μια διατροφή για ενήλικες γάτες όπως αυτή της Iams ή της Eukanuba. Σ αυτή την ηλικία οι γάτες δεν χρειάζονται άλλο τις επιπλέον θερμίδες για την ανάπτυξη, κάτι που περιέχεται στις τροφές για γατάκια. Θυμηθείτε ότι αυτή η αλλαγή όπως και κάθε αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες της γάτας σας θα πρέπει να γίνει σταδιακά μέσα σε μια περίοδο ορισμένων ημερών. Οι γάτες είναι πλάσματα που αρέσκονται σε συνήθειες και δεν τους αρέσουν οι απότομες αλλαγές.
Κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε το βάρος και τη σωματική κατάσταση της γάτας σας και να προσαρμόσετε αν είναι απαραίτητο την ποσότητα ημερήσιας διατροφής. Οι γάτες συνήθως τρώνε μόνο την ποσότητα που επιθυμούνε, οπότε μπορείτε να τους αφήσετε ελεύθερη την επιλογή αυτή. Παρ όλα αυτά οι γάτες που μένουν μέσα στο σπίτι και δεν ασκούνται αρκετά μπορεί να τρώνε περισσότερο από ότι πρέπει αν τους αφήσετε ελεύθερη την επιλογή, οπότε καλό είναι να ελέγχετε την ποσότητα της διατροφής τους δύο φορές την ημέρα. Μετά την αλλαγή τροφής από kitten για γατάκια, σε adult για ενήλικες γάτες μπορείτε να συνεχίσετε να εμπιστεύεστε την Iams ή τη Eukanuba. Κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα προσδίδει στη γάτα σας υψηλού επιπέδου θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που απαιτείται για να παραμείνει σε μια εξαιρετική κατάσταση. Η καλύτερη εγγύηση για μια μεγάλη κια υγιή ζωή!